Stručna praksa u SAD-u na dohvat ruke studentima iz BiH – poziv otvoren do 30.09.2018. godine

Panel diskusija „Volim svoj posao“
септембар 13, 2018
„Volim svoj posao“: Znanje će vam se isplatiti, jer svima trebaju najbolji
октобар 1, 2018

Stručna praksa u SAD-u na dohvat ruke studentima iz BiH – poziv otvoren do 30.09.2018. godine

INTERA Tehnološki Park iz Mostara u maju prošle godine, u sklopu međunarodnog programa razmjene studenata vodio je pet studenata mostarskih fakulteta u Dayton, jedan od najvećih gradova američke savezne države Ohio. Oni su tokom dvadeset dana pohađali intenzivnu školu preduzetništva u Entrepreneurs Centru, posjećivali najuspješnija preduzeća iz različitih privrednih sektora, a slobodno vrijeme provodili upoznajući se s društvenim životom u Sjedinjenim Američkim Državama. Gradovi Cleveland, Cincinnati i Columbus, Nacionalni muzej U.S. Air Force, Rock and Roll Hall of Fame i Yellow Spring samo su neke od lokacija koje su se našle u rasporedu studenata između predavanja.

Pozitivni utisci, ostvareni kontakti i prijateljstva, stečena iskustva te unaprjeđene vještine mladih ljudi, razlozi su zbog kojih je INTERA Tehnološki Park ovaj program razmjene nastavio implementirati i kroz drugi ciklus. Nakon boravka američkih učenika u Mostaru u junu ove godine, došao je red na otvaranje prijava za novi ciklus razmjene studenata u Sjedinjenim Američkim Državama koji će se provesti u drugoj polovici maja 2019. godine!

Iskustvo života, kako ga opisuju studenti koji su učestvovali u ovoj razmjeni, ovaj put imaju priliku doživjeti ne samo studenti mostarskih fakulteta, nego i studenti fakulteta univerziteta u Sarajevu i Banjoj Luci. Drugi ciklus razmjene studenata će, umjesto škole preduzetništva, obilježiti obavljanje stručnih praksi u preduzećima u Daytonu u skladu s preferencijama izabranih studenata kako bi stekli stvarno radno iskustvo koje će im olakšati izlazak na tržište rada nakon trenutka diplomiranja. Studenti će ponovno, osim sticanja praktičnog iskustva, kroz gotovo dvadeset dana imati priliku upoznati sve aspekte života u Sjedinjenim Američkim Državama.

Svi zainteresovani studenti se mogu prijaviti do nedjelje, 30.9.2018. godine do 23:59h slanjem biografije i motivacionog pisma na engleskom jeziku na dayton@intera.ba. Nakon zatvaranja prijava, provešće se selekcijski proces kako bi priliku za odlazak u SAD dobila po dva najbolja prijavljena studenta iz Banja Luke, Mostara i Sarajeva.Prilikom selekcijskog procesa, prednost će imati studenti ekonomskih fakulteta te oni s adekvatnim nivoom znanja engleskog jezika, a svim izabranim studentima će, zahvaljujući partnerima, biti pokriveni troškovi avionske karte i osiguran smještaj u američkim porodicama.

„Čar putovanja u SAD za mene čini sinergija nas Mostaraca i divnih ljudi iz Daytona uklopljena u ambijent jednog novog načina i tempa života tijekom tri tjedna koliko sam boravio u SAD-u. Osjećam se vrlo sretnim što sam imao priliku sudjelovati u ovoj razmjeni i, kada bih mogao ponovno, ne bih se mislio ni sekundu.“, ukratko je opisao svoje iskustvo Dario Šaravanja, učesnik prvog ciklusa razmjene. Ne propustite priliku da već sljedeće godine sami saznate zašto ima ovakvo mišljenje!

I ovaj ciklus razmjene se implementira u saradnji s institucijama Grad Dayton i Dayton Sister City Committee uz finansijsku podršku preduzeća Telemach.

Comments are closed.

EnglishSerbia