Biznisi nastaju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci

#sigurnoNajbolji  “ELEVATOR PITCH”: Prvi put na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci!
мај 30, 2018
EcoOne praksa za studente Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci
јун 13, 2018

Biznisi nastaju na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci

***Pola poslovnih ideja prezentovanih u srijedu u sklopu “elevator pitch” dana već dobilo “vjetar u leđa”!***

 

Da li ste se ikada pitali da li propuštate priliku da ”nešto konkretno radite” i zaradite novac dok sjedite na predavanju? Mi ekonomisti najbolјe razumijemo šta je oportunitetni trošak (trošak propuštene prilike), ali zahvalјujući parnerima i prijatelјima Ekonomskog fakulteta, za sada će nam ostati poznat samo u teoriji.

U srijedu, 30. maja 2018. godine po prvi put je organizovano prezentovanje poslovnih ideja (canvas business model) studenata predstavnicima privatnog i javnog sektora, kao i akademske zajednice, sa namjerom da se najbolјe podrže i realizuju. Studenti treće godine imali su priliku da predstave svoje poslovne ideje istaknutim članovima domaće poslovne zajednice: predstavnicima Komercijalne banke A.D. Banja Luka (http://www.kombank-bl.com/), Gradske razvojne agencije Banja Luka (CIDEA https://cidea.org/), Inovacionog centra Microsoft Banja Luka (http://icbl.ba/), Qlab Banja Luka (http://qlab.space/) i DVC Solutions Banja Luka (https://www.dvcsolutions.com/).

Da smo društveno-odgovorna zajednica, dokazali su Marko Milјuš, Nevzudin Došić i Branislav Šnjegota koji su brojnim prisutnima ”natjerali suze na oči” i pridobili najviše simpatija publike sa svojom idejom iz oblasti socijalnog preduzetništva, koja se tiče osnivanja sportsko-kulturnog kluba za omladinu i djecu sa poteškoćama u razvoju. Vjetar u leđa za realizaciju ove plemenite ideje dobili su od naših prijatelјa i partnera, društveno-odgovorne kompanije Komercijalne banke A.D. Banja Luka, koji su ih nagradili sa 500KM!

Rame uz rame sa pobjednicima, bio je inovativni i sigurno budući serijski preduzetnik, jer već sada radi na nekoliko poslovnih ideja – Almedin Krantić, koji je ovaj put predstavio ideju o razvoju platforme za povezivanje i honorarno zapošlјavanje studenata. Obzirom da je sjajno ispratio digitalne megatrendove i odgovorio na potrebe svoje cilјne grupe, očekivano je dobio pozitivne ocjene žirija i publike, te mu je obezbijeđeno mjesto u biznis inkubatoru Inovacionom centru Microsoft Banja Luk, a gdje će u narednom periodu raditi na komercijalizaciji svoje inovativne digitalne platforme! Osim toga, osnivač i vlasnik firme koja je nastala upravo iz tog istog inkubatora, DVC Solutions Banja Luka, nagradio ga je knjigom koja je njemu služila kao velika inspiracija u radu.

Istom knjigom su nagrađene i Simona Momić i Jovana Trivalić, koje su ispratile demografske trendove u okruženju, te došle na ideju kako da pomognu mladim roditelјima kroz osnivanje preduzeća za iznajmlјivanje dječije i opreme za bebe. Obzirom da su već samim predstavlјanjem ideje, pridobile učesnike profila njihove cilјne grupe, DVC Solutions Banja Luka ih je nagradio pružanjem tehničke podrške za pokretanje biznisa u trajanju od tri mjeseca, kao i uvezivanjem sa stranim preduzetnikom koji se bavi sličnim biznisom.

Preostale tri ideje su sve pozitivno ocijenjene sa ostavlјanjem mogućnosti da se direktno jave parnerima događaja kako bi radili na dalјnjoj razradi poslovnih modela, kako bi stvorili pretpostavke za pokretanje biznisa, te će im se pored toga pružiti podrška od strane Centra za projektni menadžment i preduzetništvo (http://www.cpme.ef.unibl.org) za realizaciju poslovnih ideja.

I to se sve desilo u okviru jednog redovnog dvočasa Preduzetničke ekonomije!

Čestitamo svim našim izvanrednim studentima, budućim preduzetnicima i radujemo se realizaciji njihovih poslovnih ideja, te se posebno zahvalјujemo našim prijatelјima i partnerima koji nam svojom podrškom pomažu da ostanemo #sigurnoNajbolji.

Comments are closed.

EnglishSerbia